новини 
20-08-2010 г., 24 ЧАСА
Физалис - новата мода в земеделието

Тихомир Тончeв

Полетата с физалис приличат на доматените. Узрелият плод пък е оранжев, в шушулка.

Модата не подминава и традиционни отрасли като земеделието. Отглеждането на малки оранжеви плодчета, обвити в кафява шушулка, е сред последните писъци в селското стопанство у нас. Те носят екзотичното име физалис, но търговците по пазарите ги наричат "колумбийски череши".

В България има отлични условия за отглеждане на физалис край морето, твърди шефът на дирекция "Растениевъдство" в земеделското министерство Георги Ралчев. Цената на плодчетата с леко тръпчив освежаващ вкус е атрактивна - в магазините ги продават по 2-3 лв. за 100 грама.

Освен за директна консумация и плодови салати се използват масово в сладкарството - за украси на торти, сладоледи и пр. Може да се правят и на сладка или да се сушат като смокините.

Отглеждането на физалис е много интересен и доходен бизнес, тепърва ще се развива у нас, смята Ралчев. Трудно обаче било да се изчисли каква е печалбата от 1 дка, защото все още пазарът не е сигурен. По експертни оценки доходите могат да са до 6000 лв. от декар.

И сред културите за биогорива се появява нова мода. Правели се опити за отглеждане у нас на непознатото северноамериканско растение силфия. В добавка с царевица от нея може да се прави биогаз.

Добивите при силфията стигат до 2 тона от декар.

Тя е по-устойчива от царевицата на плевели и неприятели. Дори и при засушаване дава добри добиви.

Силфиятае растение с жълти цветове, висока е от между 2,5 и 3 метра, обясняват експертите.

Листата са противоположни и израстват заедно, като образуват нещо подобно на розетка. Така растението може да улови росата или дъждовните капки.

От 3-4 г. много модно у нас е и отглеждането на арония. Тя на практика не е нападана от неприятели и е много подходяща за биоземеделие, защото не се налага пръскане.

Аронията не е претенциозна и към почвите, на които се засажда. Може да се отглежда от 450 до 900 м надморска височина, без значение дали теренът е наклонен.

Инвестицията за 1 дка с арония е 1800-2000 лв.

Засаждат се по 100 дръвчета. Добивите пък са по 1000-1200 кг/дка.

И при нектарините има новост. Вече е факт първият български сорт - "Гергана". Досега нектарини у нас са отглеждани върху подложки от други видове.

 

 
   
начало | за нас | новини | проекти | нормативна база | полезни връзки | за контакти | за членове