новини 
11-05-2017 г., Български фермер - стр. 7
Румен Порожанов ще ръководи МЗХГ в много важен период

Странна е понякога иронията на съдбата. Миналата седмица на церемонията по предаването и приемането на министерския пост уволненият от служебния кабинет шеф на фонд „Земеделие" Румен Порожанов бе въведен тържествено в Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) от бившия служебен министър проф. Христо Бозуков, който му беше дал само час да подаде оставката си.


Румен Порожанов е вече министър. Той е авторитет, познат и във финансовите, и в аграрните среди като прагматик, има аграрно икономическо образование, което много му помага. Владее няколко езика и е добре познат и в Брюксел. Той е работил в Министерството на финансите през 1992 г., а в периода 1995-1996 г. е бил съветник в Министерския съвет. През 2002 г. при управлението на НДСВ беше шеф на дирекция във финансовото ведомство. Румен Порожанов беше и в борда на тютюневия холдинг на „София БТ", а след това началник на кабинета на Симеон Дянков, както и в надзора на Българската банка за развитие.


През 2011 г. той пое ръководството на Държавен фонд „Земеделие", подаде оставка по време на кабинета „Орешарски", върна се при кабинета „Борисов 2" и подаде оставка по искане на служебния агроминистър Христо Бозуков с мотив, че е налице обществено недоверие. През 2014 г. в служебния кабинет „Близнашки" Порожанов беше и служебен финансов министър. Когато на 4 май пое ръководството на МЗХГ, Порожанов обяви най-сериозните проблеми,които вижда за решаване в сектора, както и бъдещите приоритети в земеделието на България.


Той изрази надежда, че заедно с екипа на ведомството ще се преборят с теми, отлагани от години и с проблеми в някои системи като „Напоителни системи" например и други второстепенни разпоредители, оставени в трудности. На българските фермери той обеща, че най-сериозният проблем за решаване ще бъде позицията на България за новия програмен период на ОСП и определянето на националните приоритети. Заедно с председателството на ЕС това ще са важните цели, които ще бъдат комуникирани, каза Порожанов.

 

 
   
начало | за нас | новини | проекти | нормативна база | полезни връзки | за контакти | за членове