новини 
12-05-2017 г., www.agronovinite.com
Близо 40% от бюджета на ЕС отива за европейското земеделие

Близо 40% от бюджета на Общността отива за финансиране на европейското земеделие.
Ето защо в целия Европейски съюз в момента се провеждат дебати и се изготвят позиции за бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г. Страната ни
не изостава – в Пловдив на 18 май ще се проведе първият от серията дебати „ОСП след 2020 – изборът на България“ със сериозно международно участие.


Първият от серията дебати „ОСП след 2020 – Изборът на България“ ще се проведе на 18 май в Пловдив от 10.00 часа в зала Пловдив на Гранд Хотел Пловдив (Новотела). Във форума участие ще вземат експерти и представители на земеделските министерства на различни държави от ЕС, браншови организации и други заинтересовани страни в сектора. Форумът се организира от Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро и е подкрепен и от най-голямата земеделска организация в ЕС, Copa-Cogeca. Достъпът до дебата е свободен, но е необходима предварителна регистрация на www.bcap.bg.

На прага на председателството на Съвета на ЕС дебатите у нас ще подготвят страната ни да отстоява своите приоритети в Брюксел. С наближаването на датата 1 януари 2018 г. – крайният срок, в който Европейската комисия трябва да представи своето законодателно предложение за бъдещата Многогодишна финансова рамка (МФР) на Европейския съюз за следващия програмен период, дискусиите в Брюксел по отделните политики стават все по-интензивни. И това не е случайно – от бюджета, който ЕК ще предложи, зависят всички политики на Съюза. Това важи с особена сила за Общата селскостопанска политика – една от най-старите и най-сериозно финансирани общи политики на ЕС.


По-рано този месец в Брюксел, Комисията по природни ресурси към Европейския комитет на регионите заедно с Международната асоциация „Rurality-Environment-Development“ (от англ. „Селски райони-Околна среда-Развитие“ – б. а.) проведе конференция, посветена на развитието на селските райони след 2020 г. Под мотото „Повече амбиция, по-голям обхват” всички участници, сред които бяха Михаел Думитру – заместник генерален директор на Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” в ЕК, и София Бьорнсон – председател на работната група по развитие на селските райони в най-голямата европейска фермерска организация Copa-Cogeca и член на Европейския икономически и социален съвет, се обединиха около заключението, че приемането на Европейска програма за развитие на селските райони ще доведе до по-голяма съгласуваност и ефективност на европейските политики и инструменти за стимулиране развитието на селските райони след 2020 г.


Датата 1 януари 2018 г. съвпада и с началото на Българското председателство на Съвета на ЕС – едно предизвикателство, пред което страната ни ще се изправи за първи път и което е както възможност, така и огромна отговорност, за която трябва да сме подготвени.
В дебата „ОСП след 2020 – изборът на България“ ще се включат представители на министерствата на земеделието на 6 държави-членки, както и председателят на работната група по развитие на селските райони в Copa-Cogeca София Бьорнсон. Официалните гости ще бъдат посрещнати от министърa на земеделието, храните и горите, Румен Порожанов който също ще вземе участие в тази първа по рода си инициатива. По време на Председателството на България на Съвета на ЕС министър Порожанов ще бъде ръководител на дискусиите по представените от ЕК законодателни предложения за ОСП след 2020 г.

 
   
начало | за нас | новини | проекти | нормативна база | полезни връзки | за контакти | за членове